Rogainingista opittua

rogaining
Team dance commanders

Rogaining on kenties vähemmän tunnettu suunnistusmuoto. Kun mainitsee osallistuvansa Rogainingiin ihmiset tuppaavat luulla sitä hiustelähtöhoitoon, ehkä nimi on harhaanjohtava.

Mikä on rogaining? Suunnistuksen kuninkuusluokka! Normaalissa suunnistuksessa seuraat rataa rastilta toiseen numerojärjestyksessä. Ei siinä mitään vikaa, on sekin hauskaa, mutta moni ”peesaa” ja se vie pois osan kilpailusta. Rogaining eroaa suuresti normaalista suunnistuksesta. Yhteistä molemmilla lajeilla ovat kartta ja kompassi sekä maastossa rämpiminen. Se taitaa olla siinä. Rogaining haastaa suunnistajan keksimään parhaan mahdollisen reitin ja taktiikan. Rastit ovat eriarvoisia, vaikeista saa enemmän pisteitä ja helpoista vähemmän. Suunnistaja saa siis itse valita reittinsä ja päättää leimaako hän monta helppoja vai muutaman vaikean. Eikä haaste lopu tähän, suunnistajalla on aikaraja, jonka sisällä hänen täytyy päästä takaisin maaliin, muuten seuraa sakko.

Osallistuin kaverin kanssa vuonna 2009 Rogaining EM-kisoihin Ylläksellä. Sarjoja oli kaksi, 8 tuntia ja 24 tuntia. Uhosin kovasti että 24 tuntia tai ei mitään! Onneksi kaverini Marko oli fiksu ja päätti että 8 tuntia riittää.

Pakolliset varusteet olivat tarkasti määritelty, koska kyseessä oli tunturimaastossa juostava kilpailu. Totta kai me jätimme ohjeet kiireessä lukematta. Pakolliset varusteet olivat mm. kuiva paita (löytyi), avaruuspeitto (löytyi) sekä pilli (ei ollut). Mitä avuksi? veistettiin pajupillit!

Marko on kova suunnistaja ja juoksija, hän on juossut muutamat maratonit. Itse juoksen myös, mutta penikkatauti vaivasi juuri kisojen aikana. Yritin kylmägeelillä vähentää kipua, se ei auttanut. Purin hammasta lähdöstä maaliin.

Kisa meni ihan mukavasti. Maasto oli haastava ja kaunis. Suot olivat petollisia, niiden päällä pystyi juoksemaan mutta olimme haaroja myöten niissä, kun niihin vajosimme. Pääsimme maaliin aikarajan sisällä ja olo oli uskomaton! 54 km juoksua takana! Olin kyllä hurja näky maalissa. Kenkäni olivat riekaleina ja toisesta puuttui kärki, trikoot olivat täynnä reikiä ja koivet olivat täynnä verisiä haavoja.

Mitä opin?

  1. Tutustu kilpailukutsuun ja tarkista kilpailun nettisivuja usein ennen kilpailua.
  2. Tarkista pakolliset varusteet, pilli, avaruuspeitto, kompassi sekä ravinteet.
  3. Käytä piikkareita! Itse käytin lenkkareita, ei hyvä. Icebugit tai vastaavat toimivat hyvin.
  4. Älä käytä liian isoa reppua, se on vain tiellä. Pieni ja kevyt juoksureppu, missä on juomasäiliö on paras.
  5. Vaellussauvat! Ne ovat hyödyllisiä vaikeassa maastossa. Valitse kolmeosaiset sauvat mukaan, sillä ne menevät pieneen tilaan.
  6. Suosi kevyttä kuoritakkia. Ei ole mitään järkeä ottaa mukaan liian järeää takkia. Pieneen tilaan pakkautuva ultra-kevyt takki riittää.

Ai niin, miten kilpailu meni? 11. sija!!!! Ilman Markoa en olisi kyllä pärjännyt, mutta hän piti yllä tasaista tappavaa tahtia.

Suosittelen Rogainingia kaikille!

TN

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s