Makujen yhdistelyä

Tässä artikkelissa kerron ruoanlaitosta kiinnostuneille retkeilijöille perustietoja makujen yhdistelystä. Artikkeli auttaa ymmärtämään, miksi jokin resepti on koottu juuri tietyllä tavalla.

Mausteet

Usein makuyhdistelmät saavat alkunsa tietyltä alueelta tai tietystä paikasta yksinkertaisesti siksi, että tuotteet tai raaka-aineet ovat helposti saatavilla tai niitä valmistetaan juuri kyseisillä alueilla. Tästä hyvinä esimerkkeinä ovat viinit ja juustot.

Saamme vaikutteita ympäri maailmaa ja raaka-aineiden valikoima on suuri. Näin löydämme myös monia uusia ja hauskojakin makuyhdistelmiä. On kuitenkin hyvä tietää perusasiat makujen yhdistelemisestä, jotta voit muunnella niitä haluamillasi tavoilla. Kokeile rohkeasti omia variaatioitasi. On tärkeää muistaa, että ruoan ja juoman maut ovat pääasia, mutta niiden molempien tulee olla tasapainossa.

Kun haluat yhdistellä makuja, maistele ja haistele raaka-aineita ensin ja arvioi, miten ne muuttuvat eri lämpötiloissa tai käyttäessäsi eri valmistustapoja. Jos valmistusaine on makea ja haluat taittaa makeutta tulisemmaksi, mahdollisuudet ovat lukuisat; voit lisätä mukaan  valkopippuria, tulista chiliä tai currya. Omena ja curry on klassinen yhdistelmä, joten oletettavasti curry toimii hyvin myös päärynän tai paahdettujen juuresten kanssa.

Makujen tasapainottaminen

Makujen tasapainottamisessa on kaksi tapaa: 1) Voit korostaa raaka-aineen omaa makua. Esimerkiksi lisäämällä sokeria tomaattikastikkeeseen tomaatin oma maku voimistuu. 2) Voit taittaa/lieventää raaka-aineen omaa makua. Sekoittamalla tomaattisalaattiin vähän viinietikkaa vähennät tomaatille tyypillistä makeutta.

Makujen taittamisen tai voimistamisen perusperiaatteet

Suolainen

Voit vähentää suolaisuutta jollakin makealla ja rasvaisella. Ruoan tulisuutta voit tehostaa suolalla.

Makea

Happamat, rasvaiset, suolaiset, karvaat ja tuliset maut murtavat ja vähentävät makeutta. Raaka-aineesta tulee sitä makeampi, mitä pidempään ja mitä lämpimämmässä se kypsyy. Makeutta voi tietysti korostaa myös makealla.

Karvas/Hapan

Makeat, rasvaiset, mausteiset ja tuliset maut murtavat ja vähentävät happamuutta.  Yleensä haluamme yhdistää joitakin yllämainituista mauista happamaan raaka-aineeseen. Hapan välipala ei sovi karvaan juoman kanssa.

Kitkerä

Makeat, happamat ja rasvaiset maut lieventävät kitkeryyttä.

Tulinen

Suola ja rasva korostavat tulisia makuja. Voimakkaiden mausteiden, kuten maustepippurin, mausteneilikan, laakerinlehtien ja muskottipähkinän, makuja on vaikea lieventää, mikäli satut käyttämään kyseisiä mausteita liikaa. Joidenkin savustettujen chililajikkeiden makuja on myös vaikea loiventaa muilla mausteilla.

Tulinen/voimakas

Tulisuutta voit lieventää makeilla, happamilla ja rasvaisilla mauilla.

Rasvainen

Alkoholi ja hapan aine lieventävät rasvaisen ruoan tuntua. Rasvan makua voi vähentää lisäämällä mukaan jotakin makeaa tai tulista. Suola puolestaan voimistaa rasvan makua.

Yrttisyys/Yrtit

Suola ja rasva korostavat yrttien makua. Yrtit voivat erittää joitakin aromeja myös makeiden ja kirpeiden makujen kanssa.

Toivon, että näillä ohjeilla löydät omat maittavat makuyhdistelmäsi!

Mainokset
This entry was posted in Retkiruoka by Anders Klint. Bookmark the permalink.

About Anders Klint

The simpler you make things, the richer the experience becomes! During my more than thirty year long working life working as a trail chef, I, unlike most of the other cooks, have made ​​a gourmet trip in the wilderness. In my profession I have been working at the field kitchen, outdoor stoves, campfires, barbecues and so-called "Dutch Oven". I have had the whole world as my market, on almost every continent. ------------------------------------------------------------------------------------------- Mitä yksinkertaisempaa, sen rikkaampaa! Yli 30 vuotta kestäneen kokin urani aikana olen tehnyt – toisin kuin useimmat kollegani - gourmet-matkoja erämaahan. Olen työskennellyt ulkoilmakeittiöissä, ulkona uunien, nuotioiden ja grillien ääressä ja valmistanut ruokaa Dutch Oven –valurautapannuilla. Koko maailma on ollut keittiöni ja työni mukana olen tutustunut lähes jokaiseen maanosaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s