Jotain järkeä pakkaukseen

Image

Välppäys -verbi: tavaroiden siirtely yms. järjestely. Toimenpide, johon tuhlautuu laittoman paljon aikaa. Välppäys suoritetaan monta kertaa päivässä retkeillessä.

Jokainen retkeilijä tietää, että retkillä kulkee mukana jonkin verran tavaraa. Mitä pidempi retki, sitä enemmän tavaraa. On isompaa, on pienempää, on esineitä, joita tarvitaan useammin kuin toisia, ja jotkut pitää löytää heti.

Itse melon paljon. Kajakin pakkaus taitaa olla oma lajinsa, millä melkein pitäisi olla lajiliittonsa sekä maajoukkue. Kajakin pakkaus on kuin pullolaivueen rakentaminen yhteen pulloon. Tavara pitää saada mahtumaan sisään rei’istä, rompetta on paljon ja tavaroihin pitää päästä käsiksi. Sama periaate pätee myös moneen muuhun retkeilymuotoon.

Olen pakannut reppuja, rinkkoja, ahkioita, autoja ja kajakkeja monta kertaa. Olen huomannut, että pakkauksen perusperiaatteet ovat samat. Nämä periaatteet ovat nopeuttaneet välppäystäni, ja ajattelin jakaa nämä kokemukset kanssasi.

Lähdetään liikkeelle.

Olkoon laji mikä tahanasa, pakkaa aina vesitiiviisti. Tarvitset vesitiiviitä säkkejä ja pusseja. Verkkopussit ovat myös käytännöllisiä mikäli pakkaat rinkkaa.

Telttani kulkee Ortliebin 20 litran säkissä, joka on tehty paksusta materiaalista. Telttapussi saa paljon kyytiä, esimerkiksi teltan kepit voivat puhkoa ohuen pussin. Makuupussi kannattaa sulloa Ortliebin vesitiiviiseen kompressiopussiin, joka on loistava käytännöllisyydessään. Muista käyttää tyhjennysventtiiliä, kun puristat sen kasaan.

Muuhun pakkaukseen käytän usein Tatonkan 10 litran pusseja. Ne on tehty ohuesta materiaalista, mutta ovat kestäviä. Merkkaan ne usein piirustuksella, jotta ne erottuvat toisistaan. On myös olemassa läpinäkyviä pusseja. Tässä esimerkkinä pakkaustapani:

1. Kalsarit ja sukat.

2. Kuori tai lämpöpussi. Tässä pussissa kulkee kuoritakki ja housut. Talvisin untuvatakki ja lämpöhousut. Tämä pussi on yleensä leirivaatekassi.

3. Paidat ja fleece.

4. Telttapussi viedään telttaan kokonaisuudessaan. Se sisältää illalla ja teltassa tarvitsemani tavarat: hammasharja, silmälasit, otsalamppu, kirja, kaiutin, scrabble, huulirasva sekä villasukat.

5. Ruoka. Blå Band Expedition Meal -pussit ovat helppo pakata. Samaan pussiin menee lusikka. Joskus ruokapusseja on useampia.

6. Tekniikka. Laturit, aurinkokennot yms.

Alusvaatteet ovat yhdessä säkissä sen takia, että yksinäinen sukkapari katoaa rinkan syvyyksiin nopeasti, etkä ikinä löydä sitä.

Kuoripussi on erillinen yksinkertaisesta syystä. Todennäköisesti tarvitset sen sisällön nopeasti kun pysähdyt, ja keli muuttuu. Lisäksi muut tavarat eivät kastu, kun avaat sen.

Tässä on kaikessa karkeudessaan pakkausperiaatteeni. Mieti milloin tarvitset mitä ja jaa ne ryhmiin – näin välppäys nopeutuu kun tavarat löytyvät.

Hyviä retkiä!

Tom Nylund

Mainokset

3 thoughts on “Jotain järkeä pakkaukseen

 1. Tom, kerropa joskus Saariston ja etelä-Suomen mukavimmat melontaretkeilypaikat. Mihin auto jätetään, missä voi pitää nuotiota, tms..

  • Moi Lalli! Suosittelen veneilijän karttaa,ei merikorttia vaan nimenomaan veneilijän karttaa,siinä on hyvin merkattu leiripaikat ja ne. Viime kesän paras paikka oli Hiittinen. Sinne pääsee lautalla tosi näppärästi. Siellä on monta satamaa mihin voi jättää auton,kannattaa kuitenkin puhua nätisti paikanpitäjien kanssa niin ei tule paha mieli niille. Kasnäsiin voi jättää auton hyvin ja päästä hyviin paikkoihin heti. Hiittinen on täynnä upeita paikkoja, kirjoituksen kuva on sieltä,en tosin muista saaren nimeä mutta lähellä Kasnäsiä kuitenkin.
   Toinen kiva paikka on Pellinki,se on Porvoon lähellä. Aja Tirmon lossilla Iso-Pellingille ja sen päätietä tappiin luotsiaseman ohi. Jätä auto sinne parkkipaikalle missä on roskikset. Melo paikkaan nimeltä Klovharun, se on Tove Janssonin vanha mökki. Sen voi vuokrata jos haluaa yöpyä. Tai käydä päiväkäynnillä. Siellä on paljon paikkoja mihin leiriytyä,nuotiopaikkoja on vähän vähemmän joten järjen mukaan sen asian kanssa. Ei jälkiä! pidetään mela pystyssä!

 2. Itse tulee pakkailtua lähes kaikki tavara käyttötarkoituksen tai käyttöajan mukaan.
  Ruokapussiin menee keitin, kaasu, lusikka ruokien lisäksi.
  Vaatepussissa vain vaatteet joita saattaa tarvita päivän aikana ennen leiriä kuten kuoret ja pipo.
  Makuupussipussissa kulkee kaikki vaihtovaate makuupussin lisäksi. Siellä on varasukat ja kalsarit. Kaikki sellainen mitä saattaa tarvita illalla kun teltta on jo pystytetty.
  Pienessä ortliebin dokumenttipussukassa kaikki sellainen joita ei tarvita (toivottavasti) kuten EA, korjaustavarat, kotiavain, lompakko.

  Jokunen esine jää pakkauspussien ulkopuolelle ja niiden sijainti vaihtelee reissun ja paikan mukaan kuten kompassi ja kartta, otsalamppu, linkkari, buff…

  Joka tapauksessa kaikki on pakattu tai on muutaman siirron jälkeen pakattavissa upotustiiviiksi ortliebin pusseihin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s